Havsvømning – sådan kommer du i gang!

Det er tidlig morgen, og du har lige parkeret bilen med udsigt over fjorden. Vandet er helt stille. Mens du ifører dig din våddragt, betragter du en flok fugle, der kredser i luften. Ved strandkanten fornemmer du vandets temperatur. Og mens du tager de første svømmetag i det klare vand, glemmer du for en stund hverdagens trummerum.

 

Hvis dette lyder tiltalende, så har du noget tilfælles med mange andre danskere. For lige nu er havsvømning populært som aldrig før. Det er der flere grunde til: Dels er det en god måde at få motion på, samtidig med at man oplever og nyder naturen. Dels er flere begyndt at dyrke havsvømning for at kunne konkurrere i triatlon, hvor svømning i åbnet vand udgør en af de tre discipliner (foruden cykling og løb).

 

For at dyrke havsvømning kræver det en våddragt, en neoprenhætte og en havtaske. Havtasken spændes fast om livet og giver andre mulighed for at se, at der er en svømmer i vandet da de findes i 4 meget synlige farver. Derudover skal man have et par gode Zoggs svømmebriller, så det er nemmere at orientere sig. Desuden kan man vælge at bruge svømme neoprensokker, hvis der er mange sten ved kysten, og neoprenhandsker når vandet bliver koldere (eller som beskyttelse mod brandmænd). For nogen er det behageligt at bruge ørepropper, især hvis man svømmer jævnligt.

 

Skal du have en ny våddragt, kan vi anbefale følgende:

 

Fra hav til svømmehal

 

Der er sket meget inden for udviklingen af våddragter. Tyndere materiale giver en langt bedre isoleringsevne end de modeller, der fandtes på markedet år tilbage. En god våddragt sidder behageligt på kroppen, giver god isolering og tilbyder masser af bevægelighed, så det er muligt at holde sig i gang og holde sig varm.

 

I princippet kan man dyrke havsvømning året rundt, men mange vælger dog at tage en pause i de kolde måneder af året og fortsætte træningen i svømmehallen. I stedet for badebukser kan det anbefales at bruge et par Mormaii neoprensvømmebukser, der dækker hofte, baller og lår. Neoprensvømmebukser giver opdrift i underkroppen, så benene ligger i overfladen. Det vil give en oplevelse af at ligge højere i vandet. Dermed vil træningen minde om den oplevelse, man får i havet, hvor man svømmer i en våddragt. Man kan således overføre effekten fra svømmehal til hav, så man er bedre rustet til at svømme i havet når temperaturen stiger igen.

 

Man kan også vælge at tage neoprensvømmebukser på indenunder våddragten for ekstra isolering (og opdrift), når man svømmer i havet. På den måde er neoprensvømmebukser et vigtigt stykke tilbehør til havsvømning og træning til havsvømning i svømmehal.

Vi anbefaler følgende neoprensvømmebukser:

 

Svømmeteknik

 

Der er forskel på at svømme i havet over længere distancer og at svømme i en svømmehal. I en svømmehal kan man se bunden og på den måde sikre sig, at man svømmer i den rigtige retning. Der er også banetorve der hjælper. I havet kan man ikke altid se bunden, og bølger kan dække for udsynet. Alt efter vejr og vind vil man også opleve, at man skal korrigere for strøm, vind og bølger. Svømmer man crawl, er det nødvendigt at indøve et armtag, hvor hovedet holdes over vandet, og man kikker fremad. Det skal øves nogle gange, men kan nemt blive en del af rytmen for eksempel med vejrtrækning efter hvert 3. svømmetag.

 

Det føles også anderledes at svømme i våddragt end i badebukser. Det er dog vigtigt at slå fast, at en af grundende til at købe en våddragt er, at dens form giver bevægelighed og tillader en korrekt svømmeteknik. Derfor duer det altså ikke at svømme i for eksempel en dykkerdragt.

 

Dyrker man havsvømning med det formål at stille op i triatlonkonkurrencer, er det vigtigt at udnytte opdriften i dragten, så benene kan holdes højt i vandoverfladen. Det gør, at man kan bruge færre kræfter i underkroppen og flere i overkroppen og dermed er mere frisk til at springe på cyklen og efterfølgende til løbedistancen. Husk neoprensvømmebukser til triatlontræning i svømmehallen for en bedre udnyttelse af opdriften i underkroppen. Herved trænes overkroppen i højere grad og der spares på ben kræfterne.

 

Træning

 

Havsvømning giver både udholdenhed og styrke. Er man lige startet som havsvømmer, er det en god ide at bruge de første gange til blot at vænne sig til at være i vandet. Her sættes tid af til at lære dragten at kende og få en fornemmelse af orientering i vandet. Dernæst kan man begynde at sætte sig mål for træningen. Det kan for eksempel være at svømme hen til en bestemt bøje eller badebro. Efterhånden kan man øge distancen og finde på nye ruter. Det er også vigtigt at sætte tid af til at træne teknik. Brug 10 til 15 minutter i starten på at fokusere særligt på rytme og vejrtrækning og indbygge et svømmetag, hvor hovedet holdes oppe, mens man husker at kigge fremad. Havsvømning kan suppleres med træning på land, der fokusere på at styrke ryg, skuldre og arme.

 

Sikkerhed på havet

 

Sikkerheden er vigtig, når man svømmer i havet, husk derfor altid en havtaske omkring livet, den gør dig synlig, Gør det muligt for at medbringe bilnøgler, pung mv. på svømmeture i det fri, Giver dig et sted at hvile eller bare slappe af undervejs, og som nybegynder er det fornuftigt at bruge noget tid på at lære de lokale forhold at kende. Det er mest sikkert at svømme steder, hvor man kender til strøm, vind og eventuelle undervandsforhindringer. Hvis man er i tvivl, så spørg en lokal havsvømmer. Det er en god ide at give besked når man tager ud at svømme i havet alene og fortælle, hvornår man regner med at være tilbage. Svøm gerne et sted, hvor andre mennesker kan se dig og dermed hjælpe, hvis du kommer i nød. Hvis man ikke ønsker at starte på egen hånd, er der mange klubber der tilbyder holdundervisning med instruktør og sikkerhedsbåd. Endeligt kan man vælge ruter, hvor der er mulighed for at svømme i læ bag en mole, hvis bølgerne bliver for store. Husk også altid en badehætte der er i en synlig farve.

 

Aktivitet på havet

 

For dig der nyder havsvømning er der mulighed for mange nye oplevelser. Der arrangeres konkurrencer og events i Danmark og mange andre lande, hvor man kan teste sine evner i løb der afholdes på søer, på tværs af fjorde og i havnebassiner.

 

Vi ønsker dig god fornøjelse med svømningen.